omgaan met autistisch spectrum

help puzzelstukjes te plaatsenAls jij  een persoon bent met gedrag dat valt binnen het autistisch spectrum, verwerk je informatie en prikkels op een andere manier. Je neemt informatie in losse stukjes waar. Je ziet de samenhang en context van informatie anders. Maar jij ziet het niet als een afwijkende waarneming want je denkt dat iedereen de wereld zo ervaart.

Er is veel professionele hulp voor mensen met (een vermoeden of een indicatie van) autistisch spectrum te krijgen via (lange) trajecten bij instellingen die door de zorgverzekering vergoed worden.

mate van overprikkeling bij dagelijkse situaties (bijvoorbeeld rondom gezin, vrienden, school en werk)  kan laagdrempelige praktische gerichte hulp al veel inzicht, overzicht en daarmee rust geven.

Je studie loopt daardoor soepeler, sociale contacten kosten minder energie en op je werk kan je gerichter met je ontwikkeling bezig zijn. Informatieverwerking is beheersbaar en jouw specifieke kwaliteiten zijn zichtbaar te maken. Ik kan je met concreet haalbare aanwijzingen onder andere helpen om:

prikjedetails in een verband te plaatsen; te structureren;  concreet beslissingen te nemen; planningen te maken;  informatie te verduidelijken; overzicht te vergroten; vat te krijgen op overprikkeling en chaos in je hoofd;  om te gaan met je energie;  te registreren welke prikkels wanneer te veel zijn; grenzen aan te voelen en grenzen te stellen;  kwaliteiten beter te kennen en in te zetten; de omgeving te informeren over autisme;etc.

Je kan vrijblijvend een kennismakingsafspraak maken om te ervaren of wij samen het voor elkaar krijgen dat je minder energie kwijt raakt (in sociale interacties) en daarmee meer energie in kan zetten voor studie, werk of goede relaties.

Familieleden, leerkrachten en werkgevers kunnen ook vrijblijvend een kennismakingsgesprek aanvragen om te bespreken hoe ik kan helpen om situaties die gekleurd worden door overprikkeld gedrag beter te duiden.

Job coaching:

Deze begeleiding is gericht op het verkrijgen en behouden van passende arbeid. De begeleiding kan zowel de werknemer als aan de werkgever betreffen.

  • hulp bij het opstellen van een sollicitatiebrief en CV
  • inzicht geven in kwaliteiten en mogelijkheden
  • het voorbereiden op sollicitatiegesprekken
  • het geven van voorlichting over autisme en werk aan (potentiële) werkgevers
  • het verbeteren van de communicatie en wederzijds begrip tussen werkgever en werknemer en collega’s
  • inzicht geven in wat een ander bedoelt en hoe jijzelf overkomt
  • arbeidsrechtelijke ondersteuning bij conflictsituaties

Informatie geven op school:

Door een samenwerking tussen twee autisme coaches en een leerling met autisme hebben we een presentatie gemaakt die gebruikt kan worden om medeleerlingen en docenten in 20 sheets inzicht te geven wat kenmerken van autistisch spectrum zijn en hoe dat op school en bij sociale contacten een rol kan spelen. De presentatie kan per mail gratis toegezonden worden. Aanvraag via het contactformulier.

 

Vergoedingen:

Werkgevers vergoeden vaak de begeleiding als onderdeel van een opleidingstraject of (preventief) verzuim begeleiding. Zelf kan je een PGB via de wijkteams van de gemeente of een vergoeding achteraf via de belastingdienst regelen om bij Kraaladvies een traject te volgen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s